Onderzoekers aan de Amerikaanse Universiteit Virginia Tech hebben een simulatie gemaakt van een drone die in een vliegtuigmotor wordt gezogen. Het gaat hier om een hobby drone van klein formaat, vergelijkbaar met de populaire DJI Phantom modellen. Het onderzoek was oorspronkelijk om de impact van vogels in de motoren in kaart te brengen, maar door de toenemende populariteit van drones hebben zij hun onderzoek aangepast.

Catastrofale gevolgen

Kleine hobby drones die laag vliegen lijken geen gevaar voor passagiersvliegtuigen, maar in de buurt van luchthavens vliegen vliegtuigen een stuk lager. Wanneer de drone piloot zich niet aan de regelgeving houdt is er een risico aanwezig dat een drone in de motor van een vliegtuig wordt gezogen. Dit kan catastrofale gevolgen hebben voor het vliegtuig. De scherven en brokstukken kunnen naast de motor ook schade aanbrengen aan de vleugel of cabine van het vliegtuig. In sommige vliegtuigen wordt ook brandstof opgeslagen in de vleugels.

Kracht

De scherven en puin van een drone die in een vliegtuigmotor gezogen wordt, schiet met een snelheid van 1150 kilometer per uur in het rond. De scherven scheuren door de rest van de motor en veroorzaken een motorstoring in slechts 1/200e van een seconde. In de animatie is te zien wat de gevolgen zijn van een onbemand luchtvaartuigje die in een vliegtuigmotor gezogen wordt.

Onderzoek

De onderzoekers aan de Virginia Tech Universiteit begonnen hun onderzoek naar de impact van vogels in vliegtuigmotoren. Door de toenemende populariteit van drones hebben zij besloten om de impact van drones in vliegtuigmotoren te onderzoeken. virginia-tech-universiteit-onderzoek-vliegtuig-impact-drones-in-motoren-animatie-2015virginia-tech-universiteit-onderzoek-vliegtuig-impact-drones-in-motoren-animatie-2015

0 Reacties

    Plaats een reactie