Met ingang van deze week beschikt het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) over de eerste erkende vliegopleiding in Nederland voor beroepsmatig vliegen met op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Deze Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) worden vaak ook aangeduid als 'drones'. Het succesvol afronden van een erkende RPAS vliegopleiding is nodig om het noodzakelijke brevet, het RPA-L, aan te kunnen vragen.

Erkend

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het NLR als eerste organisatie in Nederland erkend als vliegopleiding voor RPAS vliegers. Het NLR is hiermee erkend voor:
• theorie opleiding voor RPAS vlieger (voor alle klassen)
• de praktijkvliegopleiding voor de klassen:
- (H) helikopters en MultiRotorSystemen met een gewicht van 0-25 kg,
- (A) vliegtuigen met een gewicht van 0-25 kg. nlr-training-piloot-rpas-dronesnlr-training-piloot-rpas-drones

Theorie + Praktijk

De theorietraining bestaat uit een cursus van 3 dagen (inclusief examen) en wordt gegeven bij het NLR in Amsterdam. Nadat deze succesvol is afgerond, kan de cursist starten met een praktijktraining. De praktijktraining wordt gegeven op het Nederlands RPAS Test Centrum op de NLR-locatie in Flevoland. Hierin worden cursisten opgeleid om de drone in lastige situaties, met oog voor de omgeving, goed en gecontroleerd te kunnen besturen.

RPA-L

Met de NLR Theorietraining RPAS-vlieger kan samen met een voltooide Praktijktraining RPAS-vlieger een ILT Remotely Piloted Aircraft-License (RPA-L) worden verkregen. nlr-training-piloot-rpas-drones-uav-theorienlr-training-piloot-rpas-drones-uav-theorie

NLR Theorietraining RPAS-vlieger

De 3-daagse theorietraining bestaat uit alle wettelijk verplichte onderdelen en een terugkomsessie voor het examen. De training bevat de volgende theorievakken:
• RPAS algemene kennis
• Beginselen van het vliegen
• Vliegprestaties en planning
• Luchtvaartwetgeving
• Meteorologie
• Menselijke factoren
• Navigatie
• Operationele procedures
• Vluchtvoorbereiding nlr-training-piloot-rpas-drones-uav-praktijknlr-training-piloot-rpas-drones-uav-praktijk

Praktijktraining RPAS-vlieger

De Praktijktraining RPAS-vlieger vindt plaats na succesvol afronden van de Theorietraining RPAS-vlieger en omvat het veilig leren besturen van een RPAS en het correct leren handelen in noodsituaties. Hierbij wordt bij wet onderscheid gemaakt tussen de typen:
- (H) voor Helikopters en Multi-Rotor systemen
- (A) voor Vliegtuigen
- (OA) voor andere luchtvaartuigen.

Tevens wordt daarbij onderscheid gemaakt in gewichtsklassen 0 tot 25 kg en 25 tot 150 kg. De NLR Praktijktraining RPAS-vlieger kent een opbouw in moeilijkheidsgraad van oefeningen. Alle oefeningen worden daarbij in manual mode (on-gestabiliseerd) gevlogen zoals vereist door de regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen. De praktijktraining wordt gevolgd bij het NLR RPAS Test Center in Marknesse met trainingstoestellen van het NLR.

De praktijktraining RPAS vlieger bestaat uit:

Klassikale les

: uitleg over de opbouw en oefeningen van de training en inschatting van vliegniveau,

Praktijklessen

: praktijklessen in trainingsblokken van een dagdeel (ochtend of middag), waarbij vliegvaardigheid wordt getraind,

Examen

: individuele toetsing van alle onderdelen. nlr-training-piloot-rpas-drones-uavnlr-training-piloot-rpas-drones-uav

Prijzen

De 3-daagse Theorie training bij het NLR kost {*_EURO_*}1.700,- per persoon (excl. BTW). De kosten voor de eerste klassikale les bedragen €300,- (excl. BTW) en €1150,- (excl. BTW) voor ieder volgend trainingsblok. Een vlieger met gemiddelde vliegervaring dient te rekenen op een totaalbedrag van ongeveer €3.000,- a €4.000,- (excl. BTW).

Aanmelden

Aanmelden voor deze training kan door een bericht te sturen naar uas-operations@nlr.nl, met daarin naam/namen van de deelnemer(s) en factuuradres.

21 Reacties

  1. Eric van der Veer

    Goedemorgen, Ik heb nog totaal geen ervaring met het vliegen van een drones, mijn vraag is dus ook aangezien de kosten die het met zich meebrengt om zonder ervaring deze opleiding te volgen en goed af te ronden?? hoor graag van u. vriendelijke groet Eric van der Veer

  2. breidel.roy

    Kan je ook in rotterdam zo,n opleiding volgen?

  3. G. Sleiffer

    Ik zou graag een opleiding doen en krijg deze ten dele vergoed. Wat ik wel wil weten is of er nu veel vraag is naar professionele vliegers met drones? Want als dat zo is krijg ik een deel van de opleiding vergoed. In welke sectoren is veel vraag naar zelfstandig opererende drone bestuurders?

  4. M.tromp

    Hallo ik wilde graag zoveel mogelijk informatie over de opleiding en start datums vgr: michel.

  5. Peter Alexander Unkel

    De opleiding drone-piloot lijkt me wel wat. Is er een beroeps-toekomst voor deze opgeleiden dronepiloten? Kan iemand een voorbeeld geven? Unkel.

  6. Arnold van Dongen

    Beste, Is dit brevet ook in Spanje geldig. Met vriendelijke groet Arnold

  7. Sander

    Wat ik wel wil weten is of er nu veel vraag is naar professionele vliegers met drones? Brevet is ook internationaal geldig?

  8. Marco Scheurwater

    Goedemorgen, Ik heb nog totaal geen ervaring met het vliegen van een drones, mijn vraag is dus ook aangezien de kosten die het met zich meebrengt om zonder ervaring deze opleiding te volgen en goed af te ronden?? hoor graag van u met vriendelijke groet Marco Scheurwater

  9. Marco Scheurwater

    Goedemorgen, Ik heb nog totaal geen ervaring met het vliegen van een drones, mijn vraag is dus ook aangezien de kosten die het met zich meebrengt om zonder ervaring deze opleiding te volgen en goed af te ronden?? hoor graag van u, met vriendelijke groet Marco Scheurwater

  10. Karel

    Hallo, Kan mij iemand aangeven wat het opleidingsniveau van deze cursus is.

  11. Anoniem

    Beetje jammer dat er geen antwoorden staan bij de vragen die gesteld worden. Hiermee voorkom je dat vragen dubbel gesteld worden.

  12. Han Scheij

    LS, zijn er mogelijkheden tot vrijstelling theorielessen (en de kosten ervan) op basis van eerdere vliegervaring / reeds behaalde examens? graag contact

  13. sander

    waarom moet het zo duur zijn?? 3 tot 4 duizend euro?

  14. Jan Addink

    Ik ben een man van 58 geen vlieg ervaring en heb interesse. Ik ben werkzaam in de agrarische sector, waar in toenemende mate gebruik gemaakt wordt van drones. Mijn leer niveau is hbo, zou ik de opleiding kunnen doen. Willen jullie mij een uitgebreid info willen sturen zodat ik met mijn baas kan overleggen wat betreft de kosten. Vriendelijke groet Jan

  15. Servé Doorenbosch

    Hallo, Ik ben rond de 50, heb totaal geen vliegervaring, maar ben wel enorm geintresseerd. Ik heb de vragen die ik wil stellen al voorbij zien komen maar zie daarbij geen antwoorden, dus vandaar dat ik de vragen nogmaals stel. - Hoe groot is de vraag naar drone-piloten en wat is de verwachting voor de toekomst. - Kan men als particulier ook deelnemen of kan dit alleen via een bedrijf? - Zijn de diplomas/ brevetten internationaal geldig of alleen nationaal? - Kunt u mij zoveel mogelijk informatie verstrekken zodat ik aan de hand daarvan een keuze kan maken? Vriendelijk bedankt... Groeten, Servé Doorenbosch - Wat is het opleidingsniveau van deze cursus?

  16. B

    Beste, Heb totaal geen vliegervaring maar zou wel graag willen deelnemen aan de opleiding maar gezien het kostenplaatje heb ik toch nog wel wat vragen. Kunnen jullie aangeven wat het slagingspercentage is voor leerlingen zonder enige ervaring? Is de licentie alleen binnen Nederland geldig of ook daarbuiten. Mvg B. Kija

  17. tonnie

    ik vind het schandalig dat het bijna € 4000 moet kosten hier gaat het ook weer om geld. jammer jammer niet doen mensen

  18. B

    Jammer dat jullie niet reageren op mijn gestelde vraag en dat in combinatie met de hoge kosten komt dit niet erg professioneel over.

  19. Ramdhani

    Het is een grof schandaal, dat zoveel mensen vragen hebben gesteld en geen enkele reactie van de NLR!! Beschamend, een ander woord heb ik er niet voor. En dit is een rijkserkende instellng???? Het gaat ze alleen maar om geld verdienen, als ze hun klanten serieus zouden nemen, dan zouden ze op zn minst gereageerd hebben!!! Wat een disrespect. Ze moeten zich doodschamen!!!

  20. MustangP51

    De beste vliegers staan aan de grond krijgen geen kans zeer zeker ook al zou je super fadig heden hebben maar als je ouders in de catogorie jan geupel is in gedeeld maak je heel weinig kans ze laten ze je echt niet gevechts vlieger worden alleen van hoge huize kan vliegen net als in de tweede wereld oorlog toen waren er vliegers te kort toen maakte het niet uit of was je nouw blank of getint neem voorbeeld aan de red teals deze jongens kregen eerst ook geen echte kans met doel loze vliegtuigen mooie film als voorbeeld

  21. Ubbo Nieuwland

    Het is niet zo vreemd dat er geen reactie door het NLR gegeven wordt, aangezien deze site niet van het NLR is, maar het een redactioneel stuk is van drones.nl. Ik neem aan dat een mail naar uas-operations@nlr.nl, zoals in de tekst vermeld, meer effect heeft en wellicht antwoord geeft op de hierboven gestelde vragen.

Plaats een reactie