Filmmaker Sebastian Solberg begon met het maken van films toen hij slechts 9 jaar was. Zijn eerste opnames waren nagespeelde James Bond en Austin Power scenes. Hij werd wereldwijd bekend door het maken van enkele korte films (o.a. Modern Man uit 2013) die zeer goed zijn ontvangen de internationale filmcritici. De jonge filmmaker is erg enthousiast over het gebruik van drones in films en heeft daarom 10 drone video tips verzameld om beginnende drone-piloten op weg te helpen met het maken van de mooiste luchtopnames. In zijn videoblog behandelt Sebastian zaken als regelgeving, manouvreren en het experimenteren met instellingen. Bekijk onderstaande video voor Solberg's persoonlijke uitleg of lees de vertaalde tips:.

1. Eerste keer vliegen

Wanneer je een onervaren drone-piloot bent, zorg er dan voor dat je eerst flink wat vlieguren maakt op een weiland of andere afgelegen plek. Vlieg pas in de buurt van bebouwing en mensen als je volledige controle hebt over de drone. Dit is mag mogelijk nadat je heel veel hebt geoefend!

2. Check altijd de regels voor je gaat vliegen

Zorg ervoor dat op welke plek je ook bent, je voor het vliegen met een drone eerst de plaatselijke regelgeving omtrent UAV's checkt. In Solberg's woonplaats London is het bijvoorbeeld niet toegestaan om met een drone te vliegen zonder vergunning, maar in Budapest mag je over overheidsgebouwen vliegen zonder dat iemand naar je omkijkt. Zeker omdat de wetgeving tegenwoordig continue wordt aangepast moet je ervoor zorgen dat je goed op de hoogte bent van alle geldige regels. Daarnaast is het gebruiken van je gezond verstand onmisbaar bij het besturen van een drone! sebastiansolberg_dronevideo_tipssebastiansolberg_dronevideo_tips

3. Langzaam manouvreren

De mooiste drone opnames maak je wanneer je langzaam vliegt en langzame, vloeiende bewegingen maakt. Begin dichtbij het object dat je wil filmen en vlieg vervolgens rustig omhoog om ook de omgeving goed uit te lichten en prachtige overzichtsbeelden te schieten.

4. Niet boven mensenmassa's

Vlieg nooit boven mensenmassa's, het is illegaal en gevaarlijk.

5. Niet in de buurt van vliegvelden

Zorg ervoor dat je naast de maximaal toegestane hoogte op de locatie waar je je drone in de lucht wilt laten, nooit in de buurt van een vliegveld vliegt. Het laatste wat je wil doen is tegen een vliegtuig crashen! sebastiansolberg_dronetips_2sebastiansolberg_dronetips_2

6. Maak shots die niet mogelijk zijn met een helikopter

Je laat de mogelijkheden van een drone pas echt goed zien wanneer je beelden maakt die met een helikopter niet mogelijk zijn. Solberg noemt een voorbeeld waarbij hij in Schotland door het raam van een kasteel vloog. Wees creatief en probeer shots te maken die nog nooit eerder gezien zijn!

7. Experimenteer met de instellingen van je camera

Hoe meer je experimenteert met je camera, hoe meer invloed je kan uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. Wees niet bang om je instellingen af en toe te wijzigen om zo andere manieren van filmen te ontdekken. Zo kan bijvoorbeeld het vertragen van je frames-per-second voor een droomachtige sfeer in je dronevideo zorgen.

8. Plan elk shot voor je daadwerkelijk gaat filmen

De batterijduur van een drone is beperkt. Ga daarom niet zomaar vliegen, maar denk eerst na over wat voor shot of opnames je wil maken. Je bespaart hier niet alleen batterijen mee, maar je resultaten worden er waarschijnlijk ook beter van! sebastiansolberg_dronetips_3sebastiansolberg_dronetips_3

9. Check de weersomstandigheden

Deze tip is misschien wat voordehandliggend, maar check voor de zekerheid altijd even de weersomstandigheden voor je gaan vliegen met een drone. Je wil niet voor vervelende verrassingen staan terwijl je drone net in de lucht hangt. Ook kan o.a. harde wind een negatieve invloed hebben op je drone opnames.

10. Indrukwekkende video's beginnen met een goed idee

Probeer je te focussen op de shots en het verhaal wat je met je video wilt vertellen. Mensen willen zich kunnen verplaatsen in de beelden die je maakt. Als filmmaker probeert Sonberg content te creeëren die mensen entertaint, beweegt of inspireert. Drone technologie kan hier aan bijdragen, maar maakt je niet direct een goede filmmaker. Probeer een verhaal in je video te verwerken en laat de beelden voor zichzelf spreken!

2 Reacties

  1. Adrian

    Thanks Sebastian. Great positive vlog with good tips! Ill try my first drone shots on my coming holiday to Thailand. Very exciting.

  2. Thomas Tank

    Goede tips! Zo hoort het dus niet tijdens de eerste vlucht: https://www.facebook.com/ZoomWorksNL/videos/1329340890436335

Plaats een reactie