De ministers van Defensie van Duitsland, Frankrijk en Italië hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend om tegen het jaar 2025 een Europese militaire drone te lanceren. Ze zetten het technische studiewerk in gang voor de ontwikkeling van een MALE-drone (Medium Altitude Long Endurance).

Studie

De ministers Ursula von der Leyen (Duitsland), Jean-Yves Le Drian (Frankrijk) en Roberta Pinotti (Italië) maakten hun ambitie vandaag bekend in een gemeenschappelijke verklaring. De studie zou zo'n twee jaar in beslag nemen en moet de operationele vereisten in kaart brengen voor een prototype dat rekening houdt met de noden op het vlak van timing, performantie en kostprijs.

Drone

In december 2013 lanceerden de Europese staatshoofden en regeringsleiders de oproep om tegen 2020/2025 een eigen drone te hebben op de door de Verenigde Staten en Israël gedomineerde markt. De industriële groepen Airbus Group, Dassault Aviation en Alenia Aermacchi (Finmeccanica) lieten in mei 2014 aan Berlijn, Parijs en Rome weten zo'n toestel te willen ontwikkelen.

Verkenning

Als de Europese militaire drone eenmaal operationeel is, zou ze ingezet worden voor bewakings-, verkennings- en inlichtingenopdrachten op lange afstand. De drie landen die nu het voortouw nemen, zetten de deur open voor deelname van andere Europese landen aan hun project, ook al omdat het Europees Defensieagentschap nauw betrokken is bij het project. europese-unie-europe-europaeuropese-unie-europe-europa

0 Reacties

    Plaats een reactie