Als het aan de gebroeders Borre uit Bentelo ligt, gaan drones op korte termijn dieren redden. Tijdens het maaiseizoen komen er veel dieren om, waaronder honderden jonge reeën. De oprichters van DRONExpert hebben een oplossing voor dit probleem bedacht: een drone uitgerust met een warmtecamera die de jonge dieren van bovenaf spotten. Vrijwilligers of natuurbeheerders kunnen de dieren vervolgens uit het pad van de maaimachine halen. Voor de uitvinding is al flinke belangstelling getoond uit binnen- en buitenland. bentelo_drone_redt_bambi_gras.

Warmtebeeldcamera

De drone van Roger en Wouter Borre is uitgerust met een warmtebeeldcamera. Deze technologie is niet nieuw, maar de app waarmee de nieuwe drone bestuurd kan worden is dat wel. Via de app kan men namelijk vanaf de grond te temperatuurinstelling van de camera traploos instellen. De drone vliegt ongeveer 50 meter hoog boven het grasland, draait een rondje, en laat moeiteloos zien waar de dieren zich verscholen houden. Alles met een hogere temperatuur dan ingesteld, krijgt een opvallende kleur. Met name dieren zijn zo makkelijk op te speuren in een verder grijze omgeving.

Maaiseizoen

Tijdens het maaiseizoen, wat vanaf mei begint, komen er jaarlijks honderden jonge reekalveren om. Uit angst voor het lawaai van de maaimachines blijven de dieren laag in het gras liggen en over het hoofd gezien, wat noodlottige gevolgen heeft. Ook voor de boeren is dit vervelend omdat hun maaisel wordt verontreinigd. Men probeert wel om deze incidenten te voorkomen, maar in het drukke maaiseizoen is het onmogelijk elke vierkante meter vooraf te controleren. "De beslissing om te maaien, wordt vaak op hele korte termijn genomen”, zegt natuurbeheerder Frank Spijkerman. "Dan kun je weinig meer doen. Soms plaatsen we wel vlaggen bij nesten, maar dat moet je een paar dagen vooraf doen. Die tijd heb je vaak niet en bovendien loopt je het gras plat, dat vindt de boer niet echt fijn. Met deze drone kun je snel grote oppervlakten scannen, zonder de grond te beroeren. Het kan op heel korte termijn en het gaat snel. Het is voor boeren daarmee een hele werkbare oplossing." bentelo_drone_redt_bambi_warmtebeeldbentelo_drone_redt_bambi_warmtebeeld

Inzetten

Volgens Roger en Wouter is hun systeem klaar om te markt te betreden. Het systeem, inclusief camera en toebehoren, wordt compleet geleverd in een handige koffer. De set kost tussen de €6.000 en €10.000, afhankelijk van de kwaliteit van de camera. Met behulp van de app kan er zowel in warmtebeeld als in normaal beeld gefilmd worden. Roger geeft aan dat de nieuwe techniek niet alleen levens van dieren kan redden, maar ook die van mensen: "Het is een ideaal hulpmiddel voor brandweerkorpsen en andere hulpdiensten. Brandweerlieden kunnen precies zien waar de meeste energie vrijkomt, en daar hun straal op richten. Maar je kunt ook dwars door de rook heen eventuele personen herkennen." bentelo_drone_redt_bambi_djibentelo_drone_redt_bambi_dji

Buitenland en wetgeving

Verschillende Duitse brandweerkorpsen hebben inmiddels interesse getoond in de drone uit Bentelo en er zijn er zelfs al 4 aangeschaft. Ook zijn er enkele exemplaren naar de Verenigde Staten verscheept. "Eigenlijk loopt het overal goed, behalve in Nederland. Dat komt door de regelgeving. Als je wilt vliegen moet je zes maanden van tevoren een vergunning aanvragen. Dat is natuurlijk onwerkbaar", zegt Roger. De nieuwe wetgeving die vanaf 1 oktober 2015 van kracht wordt biedt echter hoop. Het wordt dan het makkelijker om drones lichter dan 4 kilogram in te zetten. "Dit systeem weegt maar 1,5 kilo, dus het ziet er goed voor ons uit", aldus Roger Borre.

4 Reacties

  1. michal

    Het is een soort aangepaste Phantom? Maar wel een dure upgrade van 1000 naar 6000. :S

  2. Steven

    Dit is een hele goede ontwikkeling, vooral voor de natuur.

  3. Bas

    "Ook voor de boeren is dit vervelend omdat hun maaisel wordt verontreinigd" Te zot voor woorden toch, ze zouden de kids van die boeren in die velden moeten verstoppen. Kijken of het dan nog vervelend is.

  4. Drone_lady

    Waaauw wat gaaf! Topwerk!

Plaats een reactie