Cees van der Wal heeft van de luchtvaartpolitie een waarschuwing gekregen voor het maken van beelden met zijn drone boven de Alblasserwaard. Van der Wal dacht zich aan de regels te houden maar dit bleek niet zo te zijn. .

Website

Doordat Van der Wal in de video zijn website vermeld ziet de luchtvaartpolitie een commercieel belang bij het maken van de drone video. Het toepassen van een drone met commerciële doeleinden is in Nederland verboden. Wanneer je toch met je drone wilt vliegen dan moet je drone gekeurd worden en moet je een lange aanvraagprocedure doorlopen. Nadat je 3 weken van te voren toestemming hebt gevraagd aan de luchtverkeersleiding moet je ook 3 dagen van te voren toestemming vragen bij de gemeente, provincie én grondeigenaar. Daarnaast moet de drone piloot ook een opleiding volgen om met zijn drone te mogen vliegen.

Gemiste kans

Veel journalisten zouden graag drones inzetten bij hun werk maar door de lang durende aanvraagprocedure is dit niet mogelijk. Zo ook tijdens een brand in Oud-Beijerland waar Van der Wal zijn onbemande luchtvaartuig graag in had gezet. Naast de brand was een stuk onbewoond gebied waar zonder gevaar met een drone gevlogen kon worden.

7 Reacties

  1. Sjoerd

    Dus vliegen boven de brandweer en eventueel in een gebied waar de brandweer/politiehelikopter vliegt is niet gevaarlijk? Wat een klets

  2. BlikvanBoven

    Het artikel klopt niet volledig. Het gaat niet over 3 weken vooraf je melden bij de luchtverkeersleiding etc. Wij hebben op exact dezelfde plek commerciele opnames gemaakt tbv de promotie van de gemeente Molenerwaard. De Kinderdijk is tevens natuurgebied. Er zijn in NL vele loketten welke je moet raadplegen cq informeren.

  3. Johan Mertens

    Dit is toch geen werken?!? Maar waarom makkelijk, als het lastig kan?!?

  4. Pieter

    Prachtige beelden, bedankt voor het delen. Wel vreemd dat de politie kennelijk Youtube afstruint om dit soort beelden te zoeken.

  5. dronefan

    alleerst: een heel mooi filmpje.!!! het enige wat ik hieruit kan halen, is een soort van reklame voor z'n website. maar zoals hier op de site omschreven is, is dit in opdracht gemaakt, en word er geen vergoeding gegeven voor het filmpje. het word nu gewoon eens duidelijk wat ze willen. ik vind dit in ieder geval heeeeel erg ver gezocht!

  6. airpro

    Belemmering van de toekomst. .. We zijn niets anders gewend in Nederland , behalve als het de staat geld op kan leveren onder de dekmantel "veiligheid".

  7. Fred

    Welkom in Nederland, wij doen toch met alles zo lastig. Wat in Duitsland wel kan, kan hier niet. Wij lopen achter de feiten aan. Dan denken wij ook nog de beste test zijn van Europa.

Plaats een reactie