Amsterdammer Zwier Spanjer (26) had zijn drone nog geen dag toen hij in ijskoud water moest springen om het ding van de verdrinkingsdood te redden. Het filmpje dat hij daarvan maakte leverde hem miljoenen hits, honderden dollars en een interview met de Japanse televisie op.

Sloot

"Ik lach me een ongeluk dat het zo populair is", vertelt Spanjer tegen Het Parool. Begin januari besloot hij het filmpje online te zetten waarop te zien hoe de drone steeds dichter in de buurt van een sloot komt. Spanjer twijfelt geen moment en springt in de ijskoude moddersloot. Net op tijd, want twee centimeter boven het water van de sloot grijpt hij het ding uit de lucht. zwier-spanjer-redden-dji-dronezwier-spanjer-redden-dji-drone

Sloot

Het was de eerste dag dat Spanjer met zijn nieuwe gadget vloog. "Mijn vrienden en ik hadden al vluchten gemaakt om te filmen boven het NDSM-terrein en op andere plekken in Amsterdam Noord. In Schellingwoude wilden we nog één vlucht maken." En toen ging het dus mis - althans, bijna.

Return to home

De drone had zelfstandig de landing ingezet omdat de accu bijna leeg was. Normaliter landt het ding dan precies op de plek waar hij is opgestegen, maar het gps-systeem was niet goed ingesteld. De drone had daardoor de sloot geregistreerd als vertreklocatie. Het koude water trotseren was voor Spanjer dus de enige optie.

Onder de modder

De tocht naar zijn huis op de Oudezijds Voorburgwal was ijskoud. "Ik zat helemaal onder de modder en was zeiknat, maar het was het wel waard. Die drone is peperduur", verklaart Spanjer.

November

Het incident gebeurde al in november, maar pas in januari besloot Spanjer het filmpje - op aandringen van zijn zus - online te zetten. Binnen een paar uur ging het viral. "Ik kreeg heel veel berichtjes van mensen die het filmpje hadden gezien. Binnen de kortste keren stond het ook op Dumpert, Reddit en Drones.nl."

Miljoenen hits

Inmiddels staat de teller op miljoenen hits, zijn er parodieën verschenen (die ook alweer miljoenen keren zijn bekeken) en heeft een Amerikaans bedrijf de rechten van het filmpje gekocht. Spanjer kreeg er 600 dollar voor en krijgt nog geld voor iedere keer dat het filmpje wordt doorverkocht. Vandaag is hij ook te zien op de Japanse televisie, waarvoor hij via Skype is geïnterviewd.

Wereldberoemd

Dat Spanjer nu over de hele wereld beroemd is, doet hem overigens weinig. "In het dagelijks leven ben ik gewoon nog dezelfde Zwier, hoor. Maar het is wel hilarisch."

2 Reacties

  1. Stefan

    Erg leuk filmpje, en zeker leuk om te zien hoe snel het viral ging. Die deal van 600 dollar is in mijn ogen dan wel te weinig.

  2. blijf liever aniniem

    lijkt mij ook

Plaats een reactie