Spoorbeheerder Prorail heeft afgelopen maand een luchtproef uitgevoerd met een drone. Met behulp van een drone zijn foto's gemaakt van betonnen bovenleidingsportalen, de masten waaraan de bovenleiding hangt. De test vond plaats op het traject Eindhoven - Helmond. De drone die werd gebruikt voor de proef is een Aerialtronics Altura Zenith.

Inspectie zonder hinder

Het ging om een proef om te bepalen of de foto's vanuit de lucht voor Prorail bruikbaar zijn voor het houden van inspecties. In Nederland staan namelijk honderden betonnen bovenleidingsportalen, die regelmatig gecontroleerd moeten worden op scheurvorming. Dit kan momenteel alleen worden gedaan op momenten dat er geen treinen rijden. Een drone heeft als groot voordeel dat de inspectie kan worden uitgevoerd zonder dat het treinverkeer daar hinder van heeft.

Beoordeling testresultaten

De inspecteurs van Prorail kunnen met de testresultaten van afgelopen maand beoordelen of de drone foto's voldoende informatie leveren om vanuit de lucht goede inspecties te kunnen uitvoeren. Als dat het geval is, zal de Aerialtronics drone in de toekomst vaker worden ingezet. Naast het feit dat inspecties gewoon kunnen worden uitgevoerd wanneer de treinen rijden, is een drone ook nog eens veiliger en gebruiksvriendelijker. Voor het gebruik van de drone is toestemming verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. [embed]

2220Zt4hc[/embed]

0 Reacties

    Plaats een reactie