In reactie op alle onduidelijkheden omtrent regelgeving en (bijna) crashes komt Droneworkshop.nl binnenkort met een interessant nieuw initiatief: Dutch Drone Academy. Deze 1-daagse opleiding kan door iedereen gevolgd worden en leert gebruikers vaardigheden en regelgeving omtrent drones. Deelnemers die de opleiding succesvol afronden krijgen na afloop een certificaat.

Populariteit drones

Dat drones steeds meer aan populariteit winnen is geen verrassing. Naar schatting komen er per maand zo'n 20.000 nieuwe drones bij in Europa. "Laatst was er een aanbieding bij de Action" vertelt initiatiefnemer Parcival Hofland van Droneworkshop aan BNR Nieuwsradio. “22,80 euro voor een drone inclusief alles. Daar gingen er heel snel een paar duizend van weg." Hofland dankt de groeiende populariteit van drones aan de sterk gedaalde prijzen en de nieuwe functionaliteiten voor consumenten.

Onduidelijkheid

Hofland geeft aan dat particulieren in Nederland momenteel veel meer mogen met hun drone. Om deze reden moeten zij goed op de hoogte zijn van de regelgeving en over genoeg vaardigheden beschikken om hun drone te besturen. "Een professional heeft een heel lang traject voordat –ie mag vliegen en een ontheffing krijgt op het bestaande verbod. Een hobbyist geldt natuurlijk niet als professional, maar daar geldt de regeling modelvliegen voor.” Een grote tegenstelling is zichtbaar in de maximale hoogte waarop een particuliere- en professionele drone bestuurder mag vliegen. Waar voor commerciële doeleinden slechts op maximaal 120 meter hoogte mag gevlogen worden, mogen particulieren hun drone tot 300 meter laten stijgen.

Do's en don'ts

De Dutch Drone Academy leert (aspirant) drone gebruikers binnen één dag alle do's en don'ts over de wetgeving en het vliegen met drones. De cursus bestaat uit een praktijk- en theoretisch gedeelte. Vragen die aan bod komen zijn o.a. 'Hoe bestuur je een drone?' en 'Hoe balanceer je de propellers?', maar behandelt ook situaties/vlieglocaties waar nog veel onduidelijkheid over bestaat.

16 Reacties

  1. Johan Mertens

    Wat een onzin. Hebben ze geen vlieg opdrachten meer, gaan ze met speelgoed Drone vliegles geven.

  2. Johan Mertens

    Wat een onzin. Hebben ze geen vlieg opdrachten meer, gaan ze met speelgoed Drone vliegles geven. En dit is ook nog lid van Darpas??

  3. Frans

    Van de gekke dit, ze willen bij darpas het exclusieve alleenrecht om te mogen vliegen met drones, nu deze gasten met hun dure cursus merken dat ze daar ook weinig mee kunnen in Nederland gaan ze cursussen geven terwijl ze erop tegen zijn. Het besturen van een phantom kan trouwens iedereen, geen cursus voor nodig, jongetjes van 6 vliegen ermee.

  4. Rob

    Belachelijk particulier is gewoon speelgoed, natuurlijk kunnen ze (te) hoog, en is het gevaarlijk boven mensen en bebouwing te vliegen, dat moge duidelijk zijn! Zorg nu eens voor DUIDELIJKE regels, die zijn er maar voor de massa begrijpelijk. De overheid moet dit regelen, die zijn niet de snelste dat weten we... Maar andere landen kunnen het ook...

  5. Harr

    Dit is toch een perfecte beantwoordig van de grote vraag over het vliegen en de gevaren voor hobbyisten die de gevaren niet reeel inschatten?? Nee hoor, prima initiatief dit!

  6. Johan Mertens

    Ja, daar heb je volkomen gelijk in. Het beste voorbeeld is Duitsland, daar is het wel goed geregeld.

  7. fred

    ik heb al jaren een drone nu sinds een paar weken de nieuwe DJI Phantom 2 Vision Plus+ V3 Camera quadcopter RTF ik ben blij dat het nog niet verplicht is om zo een diploma te halen weer iets om mensen geld uit hun zak te kloppen, ik vind mensen die al langer vliegen het ook niet hoeven te doen, ik heb het voor hobby gebruik en ken de regels die gast op het nieuws wil in de belangstelling komen met zijn winkel, als je de regels hanteert en niet boven mensen en huizen vliegt en op open vlakte vliegt is er niets aan het handje, Dutch Drone Acadamy leuke media aandacht mensen koop bij toemen modelbouw

  8. Berry

    wat is het nut van de certificaat?....

  9. fred

    Voor mensen die geen ervaring hebben met een quadcopter kan het goed zijn , iemand die al langer vliegt heeft geen diploma nodig, een verplicht diploma nee dat komt er zeker niet duidelijke regelgeving wel, ik vlieg met een DJI Phantom 2 Vision Plus+ V3, dit is mijn tweede Phantom daar heb je geen cursus voor nodig koop bij een winkel die je duidelijke info geeft en uitleg hou je aan de regels niet boven huizen en mensen vliegen

  10. fred

    Foute inschatting t is geen speelgoed nogmaals hou je aan de regels weet je ze niet zoek ze op internet, begin rustig aan wordt niet roekeloos en hou je hoofd er bij want iemand schade berokene ben je niet blij mee, ik heb een aansprakelijkheid verzekering vraag als je die afsluit of daar ook vliegen met drone bij zit niet elke verzekeraar verzekerd dat wat betrefthet diploma t is maar wat je wilt.

  11. Edwin

    In dit geval helemaal niets! Zonde van je geld zo'n "opleiding" ;)

  12. Harm

    Ook bij een Phantom spelen er veel meer aspecten dan jullie waarschijnlijk kennen. Het is niet alleen maar je GPS locken, droog weer zijn en je aan de regeltjes houden.. Er spelen nog veel meer (BELANGRIJKERE) zaken een grote rol waardoor jouw Phantom uit de lucht kan vallen of onbestuurbaar kan worden. Piet patat, die denkt van hey vet ik koop ook "zo'n ding" en die meteen 's avonds na een biertje in de tuin opstijgt weet NIKS van de veiligheid en de regels. Daar is deze cursus voor bedoeld denk ik. En ook wij, die al tijden een drone á la phantom hebben kunnen hier heel veel van leren. Denk aan bijvoorbeeld wat te doen wanneer je lipos te ver ontladen worden, zijn ze dan nog bruikbaar en hoe? buiten de gps-lock en voorzorgsmaatregelen, hoe ga je om met de K-waarde, etc. Er zijn tig mensen op internet die roepen alles wel naar gezond verstand te doen, maar daar gaat het echt niet alleen om. Ik denk dat ze met dit initiatief een prima idee hebben opgeworpen voor het voortbestaan van onze drone-hobby. Want een andere regelgeving dan die er nu is gaat er sowieso komen.

  13. peter

    Hoi, Goede zaak om voorlichting en cursussen te geven, zeker met 20.000 drones per dag erbij. Wist je trouwens dat alles boven 3 meter maaiveld ( in NL ) ook tot het luchtruim met alle controles vwb vliegbewegingen etc. kan behoren en jij maar denken dat je volle eigendom van je vastgoed en iets boven het maaiveld hebt :0 . KEEP LOOKING UP !! en succes.

  14. vd berg

    Een qoard copter van bijna 3 kilo kan door een o ervaren iemand heel snel voor een ander ernstige rot dodelijke gevolgen hebben dus een praktijk cursus wat mij betreft verplichten groetjes G

  15. Vincent Robbesom

    Ik geloof het allemaal wel. Het kost al een hoop geld om een ding aan te schaffen wat nog enigzins professionele footage kan produceren..zolang ik er geen duizenden euros aan verdien ga ik dit er ook niet aan uitgeven. Het certificaat geeft je alleen de mogelijkheid een vergunning aan te kunnen vragen of je te kunnen verzekeren. Ik weet niet wat een vergunning kost maar het verzekeren zal financieel ook geen grapje zijn.. Wanneer je verantwoordelijk met je drone omgaat en je medemens in acht neemt en beter een keer teveel dan te weinig ergens toestemming voor vraagt, is het risico van een boete waarschijnlijk de goedkoopste optie.. Iets betaalbaars en laagdrempeligs organiseren voor beginnende vliegers (zet er maandelijks een leuke prijs tegenover voor het meedoen) en het luchtruim is al een stuk veiliger! Nieuwsbriefje met de regels er opgesomd achteraan en huppakee! Als het speelgoed van mijn zoontje uit de lucht valt bij een scooteraar in zijn gezicht of op een autoruit kan dit dezelfde gevolgen hebben als een ongeluk met een prosumer drone, ik trap er niet in!

  16. Rene

    Hahaha whats next ? diploma radio grafische bootjes en autootjes

Plaats een reactie