In Denemarken is voor de eerste keer een drone ingezet voor verkeersonderzoek rondom scholen. Tijdens het onderzoek werd gebruik gemaakt van GoPro camera’s om gegevens over verkeersituaties op de grond te analyseren.

Veiligheid

De Deense gemeente Aalborg draait mee in een pilot van de rijksoverheid om steden veiliger te maken. Het accent ligt in Aalborg op de veiligheid rond scholen. Het onderzoek concentreert zich op drie scholen, waar men het aantal ongevallen met scholieren tot simpelweg nul wil terug dringen. Daarnaast wil men bereiken dat leerlingen op jonge leeftijd zelfstandig de weg naar school kunnen afleggen.

Verkeer

Met drones is de situatie rond de drie scholen in kaart gebracht. Niet alleen kreeg men zo een goed overzicht van de verkeerssituatie, ook kon men zo de interactie tussen verkeersdeelnemers registreren.

Fieters

Tijdens het onderzoek werd ook een aantal fietsers voorzien van een GoPro-camera op de fietshelm die opnamen maakt vanuit het gezichtsveld van de fietser en bijvoorbeeld gevaarlijke confrontaties met andere verkeersdeelnemers vastlegt.

Educatie

De resultaten van deze innovatieve onderzoekmethoden moeten onder meer aanknopingspunten bieden om de schoolomgeving veiliger te maken en duidelijk maken waar de nadruk op moet liggen als het gaat om de verkeerseducatie van scholieren.

Nederland

De inzet van drones voor verkeersonderzoek is overigens niet helemaal nieuw. Ook in Nederland is er op bescheiden schaal al meer geëxperimenteerd, onder meer bij een rotonde-onderzoek in Zeist. school-rotonde-verkeersonderzoekschool-rotonde-verkeersonderzoek

0 Reacties

    Plaats een reactie