Een vermiste drone zorgde voor onrust in de Baenslandwijk in het Belgsche Sint-Niklaas. De eigenaar, die zijn DJI drone met camera boven de wijk had laten vliegen, liet in de buurt een boodschap na voor de eerlijke vinder. Bij aangifte van verlies bij de politie kreeg de man een boete voor het vliegen met een drone waar dit niet is toegestaan.

Affiches

In de buurt rond de Abingdonstraat in Sint-Niklaas zijn er deze week op een tiental lantaarnpalen affiches geplakt met de boodschap van de eigenaar die in de buurt zijn drone is kwijtgeraakt. Tot nu toe heeft niemand de drone opgemerkt, maar het zorgt bij de wijkbewoners wel voor vele vragen.

Onduidelijkheid

Wijkbewoner en gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V) heeft de burgemeester om uitleg gevraagd. "Een onbemand vliegtuig met een camera dat boven onze wijk vliegt, dat is toch geen normale situatie meer. Is daar toestemming voor nodig? Wat als dat ding naar beneden komt en schade veroorzaakt? Waarvoor wordt dat gebruikt? Iemand met slechte intenties kan er perfect mee controleren wie er thuis is en wie niet. Dit zijn serieuze vragen omtrent privacy en veiligheid. Het is een nieuw fenomeen, maar er zullen ongetwijfeld nog mensen met drones zijn in Sint-Niklaas. Moeten we hiervoor geen stedelijk reglement invoeren?", laat Gorrebeeck weten.

Recreatief

De eigenaar van de drone verklaart tegen HLN dat hij puur voor het plezier met de drone boven de woonwijk ging vliegen. "Ik had het gezien op internet en het leek me fantastisch om beelden te kunnen maken vanuit de lucht. De DJI drone heeft me meer dan 1.000 euro gekost. Ik hoop hem dan ook nog terug te vinden. Ik was ermee aan het vliegen rond het Adolf Daensplein, maar plots raakte ik de quadcopter kwijt. Ik heb daarom aangifte gedaan bij de politie."belgie-dji-drone-vermistbelgie-dji-drone-vermist

Regelgeving België

De Belgische regering is momenteel volop bezig om een wetgevend kader te scheppen rond het gebruik van drones, waarin rekening wordt gehouden met luchtvaart, privacy en veiligheid. Tot op heden is het in België enkel toegestaan om te vliegen met drones op locaties die aangewezen zijn als terrein voor modelluchtvaart. Het is dus niet toegestaan in België om te vliegen op een andere locatie, zoals je tuin, woonwijk of willekeurig grasveld.

Niet toegestaan

De lokale politie van Sint-Niklaas reageert echter formeel: "Wij laten dit absoluut niet toe. Vorige week is er inderdaad iemand aangifte komen doen voor een vermiste drone. We hebben helaas een proces-verbaal moeten opstellen tegen die persoon die aangifte kwam doen om de piloot duidelijk te maken dat hij er niet mee mag vliegen op willekeurige locaties. Erg vervelend natuurlijk, want hij komt om hulp vragen bij de politie, maar wordt juist extra afgestraft. Vliegen met drones is nog een vrij nieuw fenomeen, maar we zijn wel waakzaam. We hebben al enkele incidenten meegemaakt. Tijdens de voetbalwedstrijden op groot scherm op de Grote Markt tijdens het afgelopen WK dook er plotseling ook zo'n drone op. Gevaarlijk natuurlijk, als dat het apparaat naar beneden komt en valt op iemand uit de mensenmassa. Een drone met een camera kun je ook perfect gebruiken om misdrijven mee te plegen, door bijvoorbeeld boven huizen te gaan kijken wie er thuis is. Wij laten het niet toe om te vliegen met een drone zonder uitdrukkelijke toestemming en conform de luchtvaartwetgeving."

Wetgeving

Belgische drone-gerelateerde bedrijven vragen intussen om duidelijke regels. Ook de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts drong er onlangs nog op aan bij de federale minister voor Mobiliteit. "Het nut van drones is duidelijk, maar de wetgeving omtrent de onbemande vliegtuigjes niet."

1 Reacties

  1. magdalena

    how much?

Plaats een reactie