Ondanks de steeds grotere interesse van bedrijven als Google en Amazon in het gebruik van drones is het in de Verenigde Staten nog niet toegestaan om drones voor commerciële doeleinden te gebruiken. NASA (National Aeronautics and Space Administration) is desondanks bezig met de ontwikkeling van een luchtverkeerssysteem wat het vliegen met meerdere drones in dichtbevolkte gebieden mogelijk moet maken.

Drones in dichtbevolkte gebieden

Het luchtverkeerssysteem dat NASA wil ontwikkelen moet op dezelfde manier werken als het huidige systeem voor reguliere vliegtuigen, maar dan dichter bij de grond. Het nieuwe dronesysteem gaat er voor zorgen dat er op een hoogte van 120 tot 150 meter geen botsingen met helikopters en gebouwen kunnen plaatsvinden. Ook worden de weersomstandigheden nauwkeurig in de gaten gehouden, aangezien de gemiddelde drone erg gevoelig is voor wind. Tot nu toe worden er enkel tests met drones uitgevoerd boven dunbevolkte gebieden, maar NASA’s luchtverkeerssysteem moeten meerdere dronevluchten ook boven dichtbevolkte gebieden mogelijk gaan maken.

Ingewikkelde algoritmes

Volgens Parimal Kopardekar, onderzoeker bij NASA, is het ‘Traffic Control System’ voor drones afhankelijk van computers en ingewikkelde algoritmes. Deze algoritmes kunnen berekenen waar drones wel en niet kunnen vliegen. Kopardekar verwacht dat dankzij dit systeem de eerste commerciële toepassingen van het systeem binnen 1 jaar plaats kunnen plaatsvinden in de landbouwindustrie. Binnen 5 jaar is het wellicht mogelijk de eerste pakketjes te bezorgen in dunbevolkte gebieden.

Federal Aviation Administration

De FAA (Federal Aviation Administration) controleert het luchtruim in de Verenigde Staten en bepaalt tevens de wetgeving op het gebied van drones. Wanneer NASA het luchtverkeersysteem waterdicht kan maken en ook voor dichtbevolkte gebieden geschikt kan maken, is dit wat betreft de FAA geen garantie voor het toestaan van drones voor commerciële doeleinden, bijvoorbeeld door Google. De organisatie geeft aan dit jaar nog een regelgeving te publiceren voor drones en UAV’s onder de 25 kilo.

0 Reacties

    Plaats een reactie