Noord-Korea heeft kleine onbemande vliegtuigen gebouwd en ingezet om Zuid-Korea te bespioneren.

Dat heeft het ministerie van Defensie in Seoel gemeld, bericht het persagentschap Yonhap. Het ministerie maakte voorlopige resultaten bekend van het onderzoek naar drie drones, die sinds eind maart zijn ontdekt nabij de grens tussen beide Korea's. Een van de drie drones zou foto's van militaire installaties en het presidentieel complex in Seoel hebben gemaakt. In de onbemande vliegtuigjes zaten batterijen, waarop de vervaldata in het Noord-Koreaanse dialect zijn vermeld, zo meldt Yonhap nog. Ook zijn in de Zuid-Koreaanse database ongeregistreerde vingerafdrukken aangetroffen op een van de drones. Functionarissen van Defensie en Buitenlandse Zaken zeiden dat als de betrokkenheid van Pyongyang bevestigd is, Zuid-Korea bij de Verenigde Naties een klacht zal indienen. Volgens het ministerie zijn de onbemande vliegtuigjes gemaakt van polycarbonaat, om radarontdekking te bemoeilijken. Het systeem was evenwel niet gesofisticeerd genoeg om foto's in 'real time' door te sturen. Ook zou het beeldmateriaal niet van betere kwaliteit zijn dan bijvoorbeeld het beeldmateriaal dat technologiebedrijf Google van commerciële satellieten haalt. De onderdelen komen van verschillende landen zoals Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Japan, China en Tsjechië, aldus nog Yonhap. De logo's van de bedrijven en de serienummers zijn met opzet verwijderd.

0 Reacties

    Plaats een reactie