Home / Forum / Nederland / onduidelijkheden/strengheid in regelgeving.
kevinh
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 Apr 2016, 18:12

onduidelijkheden/strengheid in regelgeving.

28 Apr 2016, 18:31

Ik ben een nieuwe dronegebruiker en had een aantal vragen omtrent de regelgeving voor drones.

Nu woon ik in Eindhoven, waardoor ik wettelijk gezien niet eens in mijn eigen achtertuin zou mogen vliegen sinds die in een 3 km zone rond een no fly zone bevind. Net zoals de hele stad.
Stel ik zou een filmpje willen maken, met onder andere dronebeelden, van eindhoven, ga ik dus diverse regels overtreden. Zoals bijvoorbeeld 50 meter van gebouwen en in een 3km rond no fly zone zone vliegen. Maar als je je kop gebruikt en niet over mensen/verkeer vliegt. En laag blijft. Gaat er dan een haan naar kraaien?

Er zijn een aantal luchtbeelden die ik wil maken net op een gebied wat net half binnen een 3km zone rond no fly zone valt. Een zijde heeft bebouwing waarover ik liever niet vlieg om veiligheid te waarborgen. Ernaast ligt wel veel natuur, waarin in principe over gevlogen kan worden. Het ligt echter erg krap met gebied wat binnen de 3km zone valt rond de no fly zone. Maar stel, je gaat misschien 100/200 meter binnen die cirkel, en zit dus zeker nog een ruime 5.5 km vanaf een vliegveld. En je blijft laag, misschien hooguit 40/50 meter hoogte. Gaat dat een probleem opleveren? Natuurlijk continu zicht houdend op het voertuig en omgeving. Ja het is tegen de regels. Maar is dat nu echt echt een probleem of wordt dat nog net wel gedoogt? Of hoe moet ik zoiets zien?

Zelfde met bebouwing dus. Stel je vliegt 5 meter van een gebouw. Zonder mensen ofzo eronder. En natuurlijk niet bij mensen naar binnen filmen. Ga je daar (terrecht) problemen mee krijgen of hoor je daar waarschijnlijk nooit wat van?

Daarnaast vroeg ik mij af, commercieel dronegebruik. Wat ik lees was het vorig jaar de regel dat je het niet commercieel mocht gebruiken tot 1 oktober. En het dan onder de regelgeving "mini-drones" wel zou mogen als hij niet zwaarder is dan 4kg. Geld dat nu nog, of ben ik hartstikke strafbaar wanneer ik een foto verkoop, ookal is het maar 10 cent?

Nu wil ik overigens niet meteen gevaarlijke stunts, acties en op gekke plekken gaan vliegen. Ik wil wel meer geoefend zijn etc voor ik deze regels zou breken. Maar vroeg t me gewoon af alvast. Vraag is eigenlijk, kun je wel eens een regel breken, als je dit met verstand en verantwoordelijk doet?

Met vriendelijke groet,
Kevin.

blinkin
Berichten: 7
Lid geworden op: 31 Mar 2016, 09:02

Re: onduidelijkheden/strengheid in regelgeving.

02 Mei 2016, 20:43

Ik ga even in op de vraag mbt het overtreden van regels. Ik ben daar ook erg mee bezig maar zie om mij heen (ook op deze site) prachtige beelden voorbij komen waar regelmatig de wetgeving met beide voeten overtreden wordt. Geen haan die er naar kraait. Toch wil je de wetgeving serieus nemen vanuit zowel gezond verstand als het feit dat de boetes behoorlijk hoog op kunnen lopen als je wel gepakt wordt.
Ik heb helaas niet een concreet antwoord hierover alleen wel dat je niet de enige bent die hier duidelijkheid over wil. Momenteel is er een erg verwarrende situatie waarin een aantal zaken niet mogen maar geen hond zich er aan houd en er niet zichtbaar tegen op getreden wordt.

misterlee
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 Nov 2016, 11:27

Re: onduidelijkheden/strengheid in regelgeving.

02 Dec 2016, 15:50

Klopt het dat er nu moderne drones zijn die niet eens opstijgen als ze zich in No Flight Zones bevinden? Stel ik koop een DJI Mavic Pro; blijft deze dan aan de grond in heel Amsterdam en omstreken?

johnths2
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 Jan 2017, 09:23

Re: onduidelijkheden/strengheid in regelgeving.

02 Jan 2017, 09:39

Regels zijn opgesteld om de veiligheid te waarborgen.
Ze zijn zeer streng, maar ze zijn er.

Wanneer drone vliegers zich hier niet aan houden, dan wordt het misschien helemaal verboden voor particulieren om met een drone te vliegen. In Zweden is dat namelijk al zo.
Hou je aan de regels en zoek een plek waar je met jouw drone wel mag vliegen.
In de plaats waar ik woon is er een drone idioot die met zijn drone tot boven de 3 km hoogte is gegaan.
https://www.drones.nl/nieuws/2016/03/ma ... ter-hoogte

Hij was daar zeer trots op, terwijl hij dat deed midden in de aanvliegroute van vliegveld Rotterdam airport.
Een dergelijk idioot moeten ze direct zijn drone afnemen en hem een forse boete geven. :(
Zulke figuren verzieken het voor iedereen.

Het is duidelijk waar je niet mag vliegen, dus je vraagt naar de bekende weg.
https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/

biejie
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 Nov 2016, 11:46

Re: onduidelijkheden/strengheid in regelgeving.

14 Mar 2017, 14:38

kevinh schreef:Daarnaast vroeg ik mij af, commercieel dronegebruik. Wat ik lees was het vorig jaar de regel dat je het niet commercieel mocht gebruiken tot 1 oktober. En het dan onder de regelgeving "mini-drones" wel zou mogen als hij niet zwaarder is dan 4kg. Geld dat nu nog, of ben ik hartstikke strafbaar wanneer ik een foto verkoop, ookal is het maar 10 cent?
.


Beste kevinh,

Allereerst lijkt het me verstandig om veiligheid voorop te stellen, hiervoor zijn bepaalde wetten en regels opgesteld. Snap goed dat het soms wat onwerkbaar lijkt, maar ze zijn er niet voor niets.

Wat betreft het commercieel vliegen hiervoor heb je bij mijn weten een ROC light nodig. Deze is voor een kleine 800e te halen.

Voor bepaling wat aaneengesloten bebouwing is heb ik twee uitspraken toegevoegd. Het komt er op neer dat aaneengesloten bebouwing en bebouwde ogenschijnlijk het zelfde zijn. De rechtbank omschrijft dit als: 'op korte afstand van elkaar gelegen bebouwing geconcentreerd tot een samenhangende structuur'. Een woonwijk zou hier dus al snel onder vallen, maar een bedrijventerrein met veel open ruimte weer niet.

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/ ... l?id=58832
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/ ... mary_only=

Mocht je nog vragen hebben let me know!

Terug naar “Nederland”

[message]

Close